George Clifford
Herbarium
(1685 - 1760)

Clifford

introductie
collecties
Clifford
Linnaeus
Hortus Cliffortianus
ornamenten
literatuur
wie is wie
links
dank
Switch language
Wie was George Clifford?
De Hartecamp

Wie was George Clifford?

klik om te vergroten George Clifford werd geboren in 1685 als zoon in een van oorsprong Engels bankiersgeslacht. Hij bezat een grote belangstelling voor de natuur. Op zijn buitenhuis 'De Hartecamp' vergaarde hij een internationaal verzameling. Naast een fraaie tuin, een dierentuin, een collectie opgezette dieren, mineralen én een zeer omvangrijke bibliotheek, was hij in het bezit van een herbarium. Het is niet bekend wanneer Clifford begon met het aanleggen van een herbarium. Een groot deel van de collecties van Clifford zijn afkomstig uit de tuin van De Hartekamp, zijn eigen landgoed. Clifford maakte echter ook deel uit van een groot internationaal netwerk van mensen met een professionele of particuliere fascinatie voor de natuurlijke rijkdom.
Via andere botanici werkzaam in Amsterdam en Leiden, zoals Herman Boerhaave (1668-1738), Adriaan van Royen (1704-1779) en Johannes Burman (1707-1779) worden in die tijd zeer vele exotische planten aan zijn verzameling toegevoegd. Ook werden planten al in gedroogde vorm, als herbariumvel, uitgewisseld. Collecties uit de periode tot 1737, tot het verschijnen van Linnaeus' Hortus Cliffortianus, zijn dan ook een weerspiegeling van de enorme groei die de plantensystematiek in Nederland doormaakte. In theoretisch opzicht is er een enorme groei met betrekking tot het ontwikkelen van indelingen van de natuur. Tevens zorgt het toevoegen van collecties afkomstig uit alle delen van de wereld voor een groeiend inzicht in de omvang van de biodiversiteit.
> naar boven
> terug

De Hartecamp
De Hartecamp is een landgoed, gelegen ten zuiden van Heemstede, tegen Bennebroek aan. De naamgeving van het buiten is ontleend aan een van de eerste eigenaren, de Amsterdamse koopman Hendrik Zeegersz. van de Camp, die zijn familienaam verbond met de aanwezige herten. De ontwikkeling van de tuin van De Hartecamp startte in 1693 toen Johan Hinlopen de grond kocht, er een huis liet bouwen en liet omgeven door een fraaie tuin. Er werd in dit begin al een oranjerie aangelegd, een plek waar in de winter een deel van de tuinplanten kon overwinteren. In 1709 kocht de vader van George Clifford, ook een George Clifford (1657 – 1727), het landgoed als buitenhuis en hij voegde er omliggende gronden aan toe. In de periode 1709 – 1788 was dit landgoed in het bezit van de familie Clifford. George Clifford nam het landgoed over van zijn vader en op zijn beurt heeft hij in de periode 1727 – 1737 het landgoed verder uitgebreid en tegen de tijd dat Linnaeus in dienst kwam (1735) was er, naast de mooie tuin, sprake van een grote collectie dieren, een oranjerie en vier verwarmde kassen. In 1760 ging het landgoed naar de oudste zoon, Pieter (1712 – 1788), maar deze had wel het landgoed maar niet zijn vaders voorliefde voor planten en dieren meegekregen. Na het overlijden van Pieter Clifford werd het landgoed geveild, op 2 juni 1788.

klik om te vergroten

Plattegrond Hartekamp tussen 1735 en 1760, kopie door L.A. Springer (1902) naar een verloren gegaan orgineel van G.L. Uhl. (Speciale Collecties, Bibliotheek Wageningen UR).

Aanzicht van de Hartekamp anno 2007. Momenteel behoort het buiten tot 'De Hartekamp Groep', deze ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking in de regio Kennemerland en omgeving

Er is sinds 2007 ook een wandeling 'Linnaeus in de tuin van Clifford.
Wandelen over de Hartekamp en de Overplaats in Heemstede'. Meer informatie vindt u hier.

> naar boven
> terug